Leah D Schade kirjoituksessaan Patheos -nettisivustolla kehittelee aivan uuden version Pyhän Hengen pilkka -käsitteestä. Kirjoittaja on apulaisprofessori Lexingtonin teologisessa seminaarissa, Amerikassa. Professoritason teologina hänen pitäisi siis tietää jotakin Raamatun teologiasta. Mutta pahalta näyttää. Schade aloittaa kirjoituksensa Greta Thunbergin esiintymisellä YK:n ilmastokouksessa 23.9.2019 jossa tämä julisti mm: Emme koskaan anna teille anteeksi (jos ette pelasta maapallon ilmastoa). Schade kuvasi Gretan puheen kuvastavan ”särkynyttä sydäntä, intohimoa ja vanhurskasta (!) vihaa”. Schaden mukaan hänen oma sukupolvensa on valinnut epäonnistumisen eikä Gretan sukupolvi anna sitä anteeksi. Hän kuvaa Gretaa profeettahahmona, jonka ulostulo omassa asiassaan muistuttaa meitä Jeesuksen sanoista Matt.12:31-32: ”Sentähden minä sanon teille: jokainen synti ja pilkka annetaan ihmisille anteeksi, mutta Hengen pilkkaamista ei anteeksi anneta. Ja jos joku sanoo sanan Ihmisen Poikaa vastaan, niin hänelle annetaan anteeksi; mutta jos joku sanoo jotakin Pyhää Henkeä vastaan, niin hänelle ei anteeksi anneta, ei tässä maailmassa eikä tulevassa.” Schade kertoo kirjoittaneensa saarnan nimeltä “Olen (Jumalan) Henkäys” (I Am Ruah). Hän kertoo saarnansa esittävän Pyhän Hengen näkökulman planeettamme asiaan.


Hän kirjoittaa kuinka Jumalan henkäys (she -muodossa) on ristiinnaulittu fossiilisten polttoaineiden ja siitä johtuvan ilmastonmuutoksen kautta. Leah Schaden “pyhä henki” toteaa sitten: “Tämä on Pyhän Hengen pilkka, anteeksiantamaton synti.” Lopulta Schade rinnastaa Pyhän Hengen ja Jumalan puhaltaman Elämän hengen maapallon ilmastoon: “Henki julistaa, että hän yhä täyttää niiden keuhkot, jotka taistelevat tämän planeetan puolesta”. Hän jatkaa, että “Ruah” täyttää “Pyhällä Hengellä” ja “Jeesuksen hengellä” ilmaston puolesta protestoivat ja mieltä osoittavat. Leah Schade kehottaa uskonnon johtajia astumaan esiin saarnaamaan ja julkituomaan ympäristön ja ilmaston tilaa jotta saavutetaan “pyhä tasapaino” ja “maapalloa kunnioittava tulevaisuus”. Schade tuskin on yksin ajatustensa ja tulkintojensa kanssa kun ilmastoahdistus kasvaa ja ihmiset jaetaan “vuohiin ja lampaisiin” sen mukaan kuinka hyvin he puolustavat maapalloa. Hänen tapansa sekoittaa maapallon pelastaminen yhteen Raamatun sanan Pyhästä Hengestä kanssa on räikeä osoitus oman vapaan tulkinnan asettamisesta yli Raamatun ilmoituksen.


On totta, että Raamatussa ihmisen piti “viljellä ja varjella” luontoa (1.Moos.2:15). Ilm.11:18 sanoo, että “on aika tuomita kuolleet ja maksaa palkka sinun palvelijoillesi profeetoille ja pyhille ja niille, jotka sinun nimeäsi pelkäävät, pienille ja suurille, ja turmella ne, jotka maan turmelevat.” Kyllä Raamattu edellyttää, että ihminen arvostaa ja hoitaa elinympäristöään. Se, mistä kyseinen teologi ei näytä olevan huolissaan on, että ihmisen synti pilasi tämänkin asian. Uusi profeettaääni Greta julistaa, että hänen sukupolvensa ei koskaan anna anteeksi. Näin olemme siis saaneet uuden version siitä, mikä on anteeksiantamaton Pyhän Hengen pilkka. Onko niin, että nyt monet teologit sekä maailman johtajat vapisevat Gretan sanan edessä mutta eivät Jumalan sanan edessä. Maailman todellinen ongelma ja ihmisten pahanolon perimmäinen syy ei koskaan ole ollut muu kuin ihmisen syntinen tila. Oikea Pyhä Henki sanoo: “Sillä kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla” (Room.3:23) ja todistaa Jeesuksesta “Ja hän on meidän syntiemme sovitus; eikä ainoastaan meidän, vaan myös koko maailman syntien” (1Joh.2:2). Tämä on Raamatun “hyvä sanoma” kaikille ilmastoahdistuksen uhreille. Kunpa he saisivat sen kuulla.


Juhani Aitomaa (Näkökulma -lehti, marraskuu 2019)